Op vaarsafari in Nederland, hét vogelparadijs op vroegere zeebodem
Lauwerszee: vroeger had deze zeearm vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Wat voorheen een zeearm was van de Waddenzee, is nu een natuurgebied met een ongekende vogelrijkdom. De natuur in het Lauwersmeergebied is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park.
Het Nationaal Park Lauwersmeer is zo’n 6.000 ha groot en ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het gebied grenst in het noorden aan het Werelderfgoed De Waddenzee. Het (half)open, landschap kenmerkt zich door de voor Nederland ongekende rust, ruimte en prachtige weidse vergezichten. Naast grote oppervlakten open water en grazige vlakten, bepalen uitgestrekte rietvelden en (deels aangeplante) bossen het beeld. In het gebied lopen grote kuddes konikpaarden en Schotse Hooglanders. Ook vind je er een weelde aan o.a. orchideën en (moeras)planten
Het Lauwersmeer is één van de belangrijkste vogelgebieden in West-Europa. Er broeden circa 100 soorten vogels in het gebied, waaronder Rode lijst soorten als roerdomp, baardman en bruine kiekendief. Heel bijzonder is de zeearend, die sinds 2010 in het gebied broedt! Vooral in voorjaar en herfst benutten tienduizenden trekvogels het gebied als tankstation op hun lange reizen tussen broed- en overwinteringgebieden. In de winter is het gebied erg in trek bij tienduizenden ganzen die hier overwinteren. Kortom, een waar vogelparadijs!