Begin met zoeken

Gezellig een dagje erop uit, sportief en van de natuur genietend.

Nationaal landschap Middag-Humsterland

Hayema Heerd ligt centraal in het mooie Middag-Humsterland. Enkele eeuwen terug hadden de Waddenzee en de Lauwerszee nog vrij spel en waren Humsterland en Middag twee waddeneilanden. Pas in de 16e eeuw werden beide eilanden ingepolderd en bij het vasteland van Groningen betrokken. Het gebied bestaat dus vnl. uit zeeklei en om droge voeten houden bouwden de toenmalige bewoners hun woningen op zgn. wierden. De twee voormalige eilanden samen vormen het nationale landschap Middag-Humsterland. Het gebied is van grote historische en ecologische waarde. De wierden, waterlopen, kavels en dijken zijn karakteristiek voor de manier waarop dit gebied vroeger gevormd is. Veel van de oude patronen zijn nog duidelijk herkenbaar in het landschap.

' t Pronkjewailpad

Bij het ’t Pronkjewailpad ontdekken de wandelaars de pronkjuwelen en de gastvrijheid van Groningen. De G7 van Groningen staan centraal. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Daarnaast kom je om de paar kilometer door bijzondere pareltjes. Samen vormen zij de pronkjuwelen. De gastvrijheid treft u bij de instellingen die van donderdag tot en met zondag hun gastvrijheid tonen door de wandelaars te ontvangen in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard. Voor inschrijving en meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van Pronkjewailpad.

UNESCO Waddenzee gebied.

Het gebied bestaat uit het grootste deel van het Deense beschermde Waddenzeegebied, het Nederlandse gedeelte dat beschermd is en de Duitse Nationale Waddenzeeparken in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. De Waddenzee is een niet erg diep watergebied met een relatief vlakke kust. Er komen een groot aantal planten- en diersoorten voor, waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis. Het is ook de broedplaats en het overwinteringsgebied voor 10 tot 12 miljoen vogels per jaar. www.wadden.nl Bezoek ook eens het prachtige Waddeneiland; Schiermonnikoog. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanuit de haven Lauwersoog en ligt op ca. 30 minuten rijden van de Hayema Heerd.

Kiek over Diek, fietsroute

De route Kiek over Diek is een 90 km. lange fietstocht langs het noordelijk Waddengebied van Groningen. In de Waddenregio tref je een paradijselijke omgeving voor duizenden soorten dieren en planten. Maar dat niet alleen. Je vind er ook een schat aan oude kerkjes, borgen, kleine musea, pittoreske dorpjes, en leuke adresjes om iets te drinken en om te eten. Meer info: https://fietsen.groningen.nl

Nationaal Park Lauwersmeer

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je volop van de schitterende natuur genieten. Maak eens een stevige wandeling, spring op de fiets of ga het water op. Start je bezoek bij het activiteitencentrum. Het vriendelijke en gastvrije personeel helpt je graag op weg. Jaarlijks worden er vele leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud georganiseerd. In de activiteitenkalender vind je het aanbod. www.np-lauwersmeer.nl

Fietsroutes

Houd je van lekker fietsen. Kijk dan ook eens op de website van "Parels in het Westerkwartier". De nieuwe fiets- en wandelroutes leiden u langs de parels in het Westerkwartier. Er zijn vijf fietsroutes uitgezet, vier daarvan in lengte variërend van 50 tot circa 65 kilometer. Dit gebied heeft een interessante geschiedenis en een mooi afwisselend landschap. Het heeft zelfde het oudste cultuurlandschap van West Europa! Het is mogelijk om een fiets te huren bij de Hayema Heerd.

Voor nog veel meer inspiratie: https://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/natuur